De herinnering blijft...

Gepubliceerd op 9 oktober 2020 om 22:30

Voordat je heen gaat...

Denk jij wel eens na over de dood? En denk jij er dan ook over na hoe jij graag herinnerd zou willen worden bij jouw laatste afscheid? Heb je een bepaalde muziekstijl of kleuren die écht bij jou passen? Je lievelingsbloemen of dat ene speciaal biertje die jij zo graag drinkt? Kleine persoonlijkheden van jezelf die een afscheid eigen kunnen maken en waarin mensen jou herkennen en jou voor altijd zullen herinneren. Een afscheid zoals jij bent. Heb jij dat eigenlijk al vastgelegd?

 

Anneloes Kokshoorn
Ze was mijn directe collega een aantal jaar geleden. Anneloes Kokshoorn! Wij werkten samen bij een Cosmetica bedrijf en zaten hele dagen naast elkaar.. Binnen no time had zij mijn vertrouwen gewonnen en mijn hart gestolen. Wat een heerlijk en liefdevol mens. Maar ze zat hier niet op haar plek... Ze wilde het roer om gooien en zich laten omscholen en met haar toen amper 30 jaar oud, was begrafenisondernemer    waar ze haar zinnen op had gezet.

Waaaaat??? Dachten wij op kantoor. Dat is wel het laatste waar ik aan zou denken als ik een beroep mocht uitkiezen. Maar ze was vastberaden en begon aan haar opleiding...

 

Uit het oog maar niet uit het hart

Onze wegen gingen scheiden want ik kreeg in de tussentijd een andere baan maar via social media hielden wij ons contact levend... ;-)

Op een dag kwam daar ineens een nieuw vriendschapsverzoek van "Anneloes met Aandacht" Ja hoor! Die meid heeft het gewoon geflikt!! Ze had haar diploma afgerond en is haar eigen uitvaartonderneming gestart. Compleet met website en al kwam ze BAM op de kaart als begrafenisondernemer in Amsterdam. En wat voor één!

 

Pop up Store
Waar ik Anneloes zo enorm om bewonder zijn haar gewaagde strategieën en serene aanpak om de dood bespreekbaar te maken. Zo heeft ze bijvoorbeeld een jaar geleden in Amsterdam een Pop Up store geopend over "de dood" Klinkt vast heel bizar maar het was een winkel waar je juist naar binnen wilde lopen. Allemaal natuurlijke producten van duurzame materialen zoals een rieten kist of handgemaakte urn, droogbloemen of prachtige sieraden waarin het as van de overledenen kan worden verwerkt... De aankleding was voorzien van lichte pastel tinten die een oase van rust met zich mee brachten en de dood minder beladen liet aanvoelen.

Anneloes maakt het bespreekbaar op een manier dat je het niet meer eng, maar juist iets heel moois gaat vinden. En zo hoort het ook te zijn. Een afscheid hoort mooi te zijn, persoonlijk én vooral ook duurzaam! Alles wat je in de aarde stopt krijg je terug... Dus ook daar moeten wij bewust in zijn en de juiste keuzes maken.

 

 

Biologisch afbreekbaar

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden tegenwoordig dan de standaard kist. Laatst werd er een kist gelanceerd die gemaakt is van een natuurlijke schimmel. Ontworpen door Bob Hendrikx een Nederlander van 26 jaar oud en gespecialiseerd in biodesign. Deze kist is makkelijk en biologisch afbreekbaar en geeft zelfs voeding aan onze bodem. 

 

Maak kennis!

Neem eens een kijkje op Anneloes haar website en maak kennis met alle diverse  en duurzame mogelijkheden. Anneloes zal je inspireren en je anders over de dood laten nadenken. Dat beloof ik je! En maak dit onderwerp bespreekbaar met je dierbaren, het is fijn om het er over te hebben. Want zoals Anneloes zelf qoute;

 

"Van praten over sex wordt je niet zwanger,

van praten over de dood ga je niet dood"

 

Deze millenial zou geen millenial zijn als ook zij niet haar eigen Instagram pagina had over dit beroep. Deze pagina is echt de moeite waard om te volgen. Laat je informeren en inspireren wat er nou allemaal mogelijk is op uitvaartgebied. Ze brengt het op een geheel eigen wijze die zeer prettig is. En wie weet waar het allemaal toe leidt... Wellicht laat jij je ook wel omscholen tot begrafenisondernemer...

 

Een prachtig en zéér dankbaar beroep. 

 

Was dit artikel nog niet genoeg? Klik hier voor meer info, en bekijk een filmpje waarin Anneloes een dag is gevolgd tijdens haar werk.

 

Je lichaam laten inwikkelen in linnen is iets wat ik zelf heel mooi vind, dat heb ik laten opnemen in mijn eigen wensen betreft mijn uitvaart. Iets wat tegenwoordig heel makkelijk vast te leggen is bij jouw uitvaartverzekering of tussenpersoon. Dit noemen ze wensen gesprekken. Heb jij dat al goed geregeld? 

 

Vind jij dit een bijzonder artikel? Deel 'm met je contacten of laat een comment achter.


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Marie de Jonge
een jaar geleden

Bedankt voor het delen van dit mooie artikel over het beroep uitvaartondernemer. Ik vind het een moedige stap wanneer je ervoor kiest om dit beroep uit te oefenen. Toch merk ik dat de mensen die die deze baan doen er altijd erg goed in zijn en het veel voldoening geeft. https://www.nieuwkamp.nl/almelo

Vincent Rondwijk
8 maanden geleden

Het lijkt me ook echt een gewaagde stap, maar wanneer je vastberaden bent moet je het natuurlijk doen. Vooral omdat je een grote waarde kan toevoegen aan een afscheid. Ook voor nabestaanden is afscheid nemen een belangrijk moment en het lijkt mij bijzonder om daar aan bij te dragen. https://www.guv.nl/