Freestyle door Amsterdam

Gepubliceerd op 4 oktober 2020 om 00:00

westertoren
Linda van Dijken
Grachtenpandjes amsterdam
grachten amsterdam

Amsterdam, Amsterdam!!!

Je telefoon ontploft van de ideeën als je things to do in Amsterdam Googled. Van top lijsten met activiteiten tot aan een rondvaart. Tips van Tripadvisor tot aan honderden kortingsbonnen van Groupon. En dit is nog maar het topje van die mega berg aan informatie.


Kom je van ver dan wil je zo'n dag natuurlijk goed plannen... Maar wie heeft er nou zin om zo een dag helemaal vol te plannen  van te voren. Daar krijg je toch jeuk van?  Ik kies liever de "freestyle" aanpak van het citytrippen. Het enige wat je hier voor nodig hebt is een goeie nachtrust, een paar goeie schoenen en een partner in crime!


Weg met die planning!

Laat je meevoeren en verdwaal in de mystieke straatjes en steegjes van Amsterdam...

Zondagmorgen 11:00 uur meetingpoint Amsterdam Centraal. Mijn date en ik ontmoeten elkaar onder de grote M voor het station. Aan het nogal sombere begin van deze ochtend kwam een eind en de wolken maakte plaats voor de zon. Het leven is gewoon een stuk mooier als de zon schijnt en met een glimlach op ons gezicht verdwijnen wij in het holst van het centrum zonder plan...

 

Koffie...

We wandelen richting Jordaan en komen aan bij Cafe Wester, heerlijk aan het water met uitzicht op de prachtige Wester Toren. Het terras ligt op dit tijdstip lekker in de zon. Hier maar een koffietje doen?? En we ploffen neer...

Op deze manier voorkom je...

Ruzie maken met je metgezel die liever op het terras aan de overkant in de zon wil zitten en jij hier, omdat je ergens hebt gelezen dat de glutenvrije carrot cake zo lekker is. Believe me! Als je onenigheid hebt smaakt niks meer lekker, heb je iemand tegenover je zitten met een zure bek!

 

Herengracht

Ondertussen is het 12 uur en de klokken van de Westertoren klinken melancholisch door de stad, een lach verschijnt op mijn gezicht, wat zijn we uit he!


We betalen de rekening en verlaten het terras met de zon in onze rug. We lopen Langs de 9 straatjes over bruggetjes en kleine steegjes en uiteenlopende winkelruiten van design tot vintage. We zijn ontspannen en we genieten van het hier en nu. 

We banjeren richting de Herengracht met zijn mooie luxe panden en rijke uitstraling. Deze chique bedoening stamt uit 1612 en wordt ook wel de gouden bocht genoemd. Dit prestigieuze deel werd toen der tijd bewoond door regenten, burgemeesters en handelslui die hun kapitaal verdienden aan de handel met Zuid Amerika en Nederlands Indië. Een mooi stukje geschiedenis uit de Gouden eeuw waardoor Nederland een welvarend land is geworden. De gracht telt maar liefst 660 rijksmonumenten en sommige staan zelfs op de werelderfgoedlijst van Unesco. BEM!

 

Corona lijkt ver weg...

DORST! We komen aan op het Spui, de terrasjes zijn vol maar we weten toch een lekker plekje in het zonnetje te bemachtigen. Het was door die Corona perikelen lang geleden dat we op een vol terras zaten en het geroezemoes van alle mensen klonk als een concert in je oren. Er is leven om ons heen! Mensen genieten en dat hele Corona is op de achtergrond verdwenen... O nee toch niet! De serveerster komt aangesneld met een registratieformulier om onze gegevens achter te laten voor het geval dat...

 

Reguliers, Rembrandts, de Amstel over dwalend door verlaten straatjes en steegjes richting Nieuwmarkt. De charme van de grachten en de oude panden met hun mooie gevels doen onze zintuigen niets te kort. Er is een reden voor de smalle en diepe bouw van een grachtenpand. De Nederlanders waren niet dom want er werd alleen belasting geheven op grond van de breedte van de gevel. Je ziet bij de meeste panden ook een hijsinstallatie bovenop de gevel. Deze panden zijn destijds voorzien van een pakzolder om de voorraad van de handel op te slaan. Andere panden beschikken over een kelder maar met gevaar op overstromingen van de grachten was de pakzolder een slimmere keuze. Keep your stash hoog en droog! ;-)

 

We hebben waar mogelijk de drukste straten vermeden en bewust de rust in de stad opgezocht. Hier kan je nog eens stilstaan en de tijd nemen om de oude architectuur in je op te nemen. Zonder dat er een vreemdeling turend op zijn telefoon tegen je aan botst. Tegenwoordig heb je zo een slag op je kanis te pakken met die Corona 1,5 meter maatregel. 

 

Cocktail in een Rijksmonument

We sluiten af met het rauwe gedeelte van Amsterdam, Nieuwmarkt, de Wallen, Warmoestraat en bezegelen deze dag met een heerlijke cocktail in het Rijksmonument gelegen aan het Damrak, De Beurs van Berlage! PROOST!

 

Ga ook de stad in zonder plan en laat je meevoeren over de eeuwen oude grachten. Wijk af van de standaard koers en de toeristische straten en ontdek met al je zintuigen "freestyle" wat Amsterdam te bieden heeft... 

 

Have fun!!!!

 

xoxo Lin

 

 

Deel deze pagina of laat een gezellige comment achter!


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Judith
2 jaar geleden

Yes babe dit bedoelde ik πŸ™ˆ
Sorry had niet verder gekeken dan m'n neus lang is πŸ’ƒπŸ’ƒπŸ’ƒ