Pompoen kokossoep

Gepubliceerd op 14 november 2020 om 13:00

Autumn meets Thailand

Wie aan herfst denkt, denkt vast aan pompoenen! En als je aan pompoenen denkt, denk je aan donkere en koude dagen... En als je aan donkere en koude dagen denkt, dan denk je liever terug aan die ene heerlijke zomer. Dan ben je niet nat van de regen maar nat van die heerlijke duik in de zee. Ja! Als het buiten koud en guur is, dan maak je mij wel blij met een exotisch gerecht om even heerlijk bij weg te kunnen dromen. Smaken die je zintuigen doen herbeleven aan dat ene moment onder een palmboom met je voetjes in het zand... Zucht... 

De pompoen is nu in overvloed in de supermarkt en toevallig ook nog eens gesneden en wel in de aanbieding! Dat scheelt een hoop ellende in de keuken als je zo een ding zelf moet slachten. Mijn recept voor Thaise pompoensoep schiet door mijn hoofd en het water staat al in mijn mond. Ik slaak een lichte kreun bij de koeling en voor ik het weet liggen er drie zakken gesneden pompoen in mijn winkelwagen.

Het was al weer even wat jaartjes geleden dat ik deze soep had gekookt maar als je aan kokos denkt dan denk je ook aan citroengras, gember en koriander... My all time favorite flavours! Oooooh en ja ik hoor de korianderhaters al weer denken... No worries! Deze kan je echt achterwege laten... 

 

Ik vervolg mijn reis door de supermarkt en gooi mijn karretje vol met...

 

 

 

Ingredienten

  • 3 zakken pompoen a 400 gram
  • Citroengras
  • Gemberwortel 
  • Paksoi
  • 2 rode uien
  • Bouillonblokjes
  • 400ml kokosmelk
  • Koriander (optioneel)
  • Verse rode peper of sambal Badjak 

 

pompoen kokos soep

Tegen het eind van de middag besluit ik de keuken in te duiken. Ik zet een lekker muziekje aan, ik haal mijn grote soeppan uit mijn keukenkastje en zet deze op de kookplaat. Een scheutje olie drapeer ik over de bodem en zet lichtjes de verwarmingsbron aan zodat de pan vast langzaam op kan warmen. De rode uien lonken al naar mij en kunnen niet wachten om gesneden en al in de pan gegooid te worden om ze lekker aan te fruiten. Daarna is de pompoen aan de beurt... Ik scheur de zakjes open en gooi ze alle drie in de pan bij de ui, dan roer ik het geheel even door elkaar en zet het vuur wat hoger. Ik ontdoe de gember van zijn schil en snij kleine reepjes om ook bij het mengsel in de pan te gooien. Ondertussen kook ik 1,5L water in de waterkoker en leg de bouillonblokjes vast klaar. Als alle smaken van het bakken zijn vrij gekomen in de pan giet ik het kokende water erbij samen met 3 bouillonblokjes. Ik snijd de citroengras in de lengte door en maak een knoop in de stelen en gooi ook deze in de pan. De kokosmelk kan niet wachten om ook in dit heerlijke warme bad van groente en specerijen gegooid te worden. Zodra  al deze geuren zich met elkaar vermengen, ruikt de hele keuken naar een warm en tropische bestemming. 

 

Ik laat het geheel even lekker samen pruttelen tot ik er genoeg van heb en de hele boel in de blender pureer tot een heerlijk romige soepstantie nadat ik de citroengras even aan de kant heb gelegd. Na het pureren mag de citroengras weer bij het feestje aansluiten in de pan. Wat natte vingerwerk peper en zout wordt boven de pan gemalen en een klodder sambal moet het geheel qua smaak wat opfluffen. Mocht jij gekozen hebben voor een verse rode peper dan is nu het moment deze te snijden en in de pan te gooien. Ik had zelfs nog een klein stukje gember over, deze snij ik in hele kleine blokjes wat een lekker smaak effect geeft als je toevallig een stukje tijdens het lepelen in je mond krijgt en je bijt er op. Hmmm... Lekker!  Ik laat de soep nog even voor wat het is zodat de smaken lekker kunnen binden

De Paksoi snij ik als allerlaatste vlak voordat ik de soep ga serveren, zo blijft deze lekker knapperig in je soep. Voor de liefhebbers als finishing touch nog wat koriander en et voilà! Your soup is ready!!! Wil je 'm extra pittig doe er dan nog een beetje sambal in. Lekker voor die verstopte neus tijdens de herfst. ;-) Je weet toch! 

 

Nou lieve mensen... Neem die eerste hap en wegdromen maar! 

 

TIP: Maak deze soep een dag van te voren want dan smaakt het nóg lekkerderder.... YUM!

 

XoXo Lin


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.