Sambal bij???

Gepubliceerd op 4 oktober 2020 om 00:00

Recept voor Sambal! 

Wat kan ik genieten van een heerlijk smaakvolle sambal met voldoende pit. Niet van die liflaf sambal maar ook weer niet te pittig. Gewoon lekker smaakvol. Heerlijk voor door de pasta. Lekker door de nasi of gewoon als tussendoortje op een maiswafel met pindakaas. Zo heeft iedereen vast wel zijn eigen voorkeursgerecht om een lekkere lepel sambal op te kwakken. Ik ben wel een echte liefhebber van gebakken sambal.

Een aantal maanden geleden ben ik begonnen met het zelf maken van sambal. Al vele toko’ s ben ik afgegaan om daar de huisgemaakte sambal te kopen. Ook waren er diverse sambalmakers bij mij op het werk waar ik graag een potje van afnam. Tot het moment dat ik het zelf ben gaan maken. Het leuke van sambal is dat je er helemaal je eigen ding van kan maken. Hou je van zoet of pittig het kan allemaal. Voor jou heb ik dit keer ook een lekker smaakvolle sambal bereid. Dit keer heb het bereid op de kamado bbq. Gewoon omdat het kan en ik dol ben op buiten koken. Het kan natuurlijk ook gewoon prima binnen met een wok of koekenpan.

 

TIP: Voor dit boodschappenlijstje even langs de Toko, wat je overhoudt kan je gewoon in de vriezer bewaren.

 

Ingrediënten:

  • 10 rawit pepers (kleine pepertjes die iets scherper zijn dan Spaanse pepers)

  • 10 spaanse pepers (lombok)

  • 1 zoete puntpaprika

  • 5 tenen knoflook

  • Stukje gember +/- 5 cm

  • Stukje laos +/- 5 cm

  • Klein stukje trassi (klein dobbelsteentje)

  • 10 gram gula djawa (palmsuiker)

  • 2 blaadjes salam (indische laurier)

  • 2 blaadjes djeroek poeroet (citroen blad)

  • 1 middelgroot ui

  • Scheutje dikke ketjap manis

  • Klein drupje azijn

  • 200 ml zonnebloemolie

  • Snufje zout naar smaak

 

Bereiding:

Snipper de ui heel fijn. Fruit de ui aan in een beetje olie totdat hij lichtbruin is. En laat dit in de pan zitten zodat vervolgens het pepermengsel eraan toegevoegd kan worden. Verwijder uit de blaadjes Salam en Djoeroek Poeroet de middelste nerf. Hak de blaadjes met een keukenmes heel fijn. Dit moet je ook doen met de gember en laos. Doe alle ingrediënten vervolgens in een keukenmachine/ blender. Gooi ook de overige olie erbij en maal fijn. Doe dit niet te lang. Nu kan je dit mengsel bij de uitjes voegen en lekker laten pruttelen op een zacht pitje. Vergeet niet zo nu en dan te roeren. Langzaam zal je de kleur zien veranderen van licht naar donker. Als de sambal mooi donkerrood is, dan is hij goed. Schep het in een goed afsluitbaar potje. Je zal genoeg hebben voor twee potjes. Zorg ervoor dat je de olie ook mee schept in de potjes zodat je de sambal op een natuurlijke wijze conserveert. Pak bij gebruik altijd een schoon lepeltje of mes zodat er geen schimmel in je potjes komt.

Geniet ervan!

 

 

 

Wil jij ook zo graag op de hoogte blijven van deze Dutch Grill Master?

Volg dan hier zijn Instagram pagina, of laat een leuk berichtje achter in de comments!

 

Follow on Instagram


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.