Archief verhaal klussen

Archief I am one of the guys

Linda van Dijken

 

29 januari 2019

 

KLUSSEN

 

Ik werd hondsdol toen ik hoorde dat mijn vrienden een "oud" huis hadden gekocht waaraan redelijk veel gebeuren moe t. Want, als er ergens geklust moet worden, dan ben ik er graag bij!!!

Vroeg opstaan, je oude kloffie aan, koffie drinken, en dan strippen die handel! De hele dag lekker je vieze handen af smeren aan je oude broek, alle troep ongegeneerd op de grond smijten, beuken met beitels en hamers, en elkaar aanmoedigen. Lekker bezig PIK!

Nou! Daarvoor steek ik graag mijn handen uit de mouwen!


Uiteraard mocht ik mij als eerste over de koffie ontfermen, weliswaar een oud koffie apparaat met filter koffie maar hey, het smaakt toch net even wat lekkerder als je weet dat het van een echte Barista afkomstig is ;-)

Met allemaal een heerlijke cappuccino in de hand, krijgen wij "het klusteam" eerst een uitgebreide rondleiding door en om het huis. Echt overal zit behang en alles moet eraf. Ik heb werkelijk waar nog nooit zoveel behang gezien in 1 woning. Het huis is prachtig, maar wat ze ermee van plan zijn, dat wordt echt een parel! De nieuwe eigenaar verteld euforisch hoe blij hij is over zijn  eigen oprit, en ontdekt bij elk rondje weer nieuwe dingen. Heerlijk om naar te kijken! Hou die euforie vast, over een jaar is dit enorme vrijstaande huis normaal voor je... Roep ik!


Drie flinke units van stoomapparaten zijn gehuurd om de klus te klaren. Let'get this party started! Om de apparaten een handje te helpen met opwarmen, wordt er op voorhand al heel heet water in gegooid. Slimme actie! Die zijn zo heet...  Op het apparaat staat namelijk dat het wel 60 tot 80 minuten kan duren alvorens de apparaten op temperatuur van stomen zijn. We beginnen vast met krabben maar na enige tijd nog geen stoom... Raar... Hij is wel heet... Ja duh er zit ook heet water in... Weet je wat we nemen nog een bakkie en daarna moeten ze het wel doen... Zo gezegd zo gedaan, maar na dat bakkie nog steeds geen stoom... Nog maar eens de gebruiksaanwijzing lezen, een aflevering van Buurman en Buurman is er niks bij... met enige frustratie wordt toch uiteindelijk de Gamma gebeld voor advies. Ondertussen trekt 1 van ons de stekker er nog eens uit en ontdekt dat het geen geaard stopcontact is... OMG! zal dat het zijn?? WTF!! HAHAHA! Ok, dit geintje heeft ons dus 2 uur tijd gekost voordat we eindelijk goed aan de slag konden... Leermomentje!


Bloed, zweet, buikpijn en  tranen van het lachen. Alle lichamelijke klachten die wij hieraan gaan over houden zorgen juist voor nog meer "verbroedering" onder elkaar. Ben niet voor niks one of the guys natuurlijk ;-) 
Stomen, steken, trekken, stomen, steken, trekken, met een lekker muziekje op de achtergrond voelt het aan als een oefening op therapeutische basis. Verstand op nul en beuken. De komende uren is dit mijn enige functie in het leven. Ik vraag mij op een gegeven moment af of mijn werkhouding wel door de beugel kan volgens het regelement van de Arbowet en ondertussen verbaas ik mij over de flexibiliteit die ik bezit vanwege mijn onmogelijke houding. 


Tijdens deze bezigheid stel ik mezelf de vraag waarom ik klussen toch zo leuk vind. Ik heb het al zodra ik in een bouwmarkt kom en de geur van gezaagd hout ruik... Die geur doet mij altijd denken aan mijn vader. In mijn beleving was mijn vader vroeger altijd hout aan het zagen, elke klus in huis deed hij zelf, en mee naar de bouwmarkt was voor mij echt een uitje! Heerlijk rondstruinend in de Gamma of de Praxis liep ik alle rijen stuk voor stuk af. Voor mijn leeftijd destijds was mijn kennis voor afvoerpijpen, accuboormachines, decoupeerzagen, spijkers, schroeven en moertjes redelijk groot. Handig voor mijn vader want ik kon hem daardoor alles aangeven tijdens het klussen. Ik stond er altijd bij te kijken, en als het af was riep ik mijn moeder. Zij was dan blij dat de klus geklaard was en trots op mijn vader. En dat is gelijk de reden waarom ik klussen zo leuk vind. Je knapt iets op en mensen worden daar blij van.


Natuurlijk gaat het ook wel eens mis... Mijn eerste voorval weet ik nog goed. Mijn vader was met een oude plank bezig. Die plank lag plat op de grond en bezette nogal een flink deel van de slaapkamer. Net zoals de meeste kinderen dat ongetwijfeld zouden doen, ging ik erop lopen. Alleen ik deed dat met blote voetjes. Er zaten her en der wat spijkers ingeslagen dus leuk om te ontwijken. Met mijn la la la la laaaa houding had mijn vader al een paar keer gewaarschuwd voor de spijkers die uitstaken. En je raadt het natuurlijk al.. Ik ga er op eentje staan. Gespietst aan de plank met mijn blote voet. Nu weet ik hoe de Here Jezus zich heeft gevoeld met Pasen. Paniek alom! Mijn moeder boos op mijn vader, ik huilen, bloed op de plank,  1 grote CHAOS!


Het appartement waar ik nu in woon was nieuwbouw. Mijn lieve ex vriend Elmer kreeg dit huis toegewezen en Jaidy en ik gingen bij hem inwonen. Deze lieve man was niet echt een klusser... Kon nog geen lamp vervangen. (inmiddels wel want dat heb ik hem geleerd) Schilderen kon hij wel dus dat was zijn taak. Ik wilde een plankje ophangen in Jaidy haar kamer, en deze bewuste muur waar het plankje moest komen grenst aan de keuken. Ik had de boormachine van mijn vader geleend en op een vrije middag toen ik alleen thuis was begon ik te boren. Op de een of andere manier lukte het niet dus ik begon aan wat knopjes te draaien en te drukken. Ik begin nog eens, en met grof geweld boor ik zo een gat in de muur! Ik trek de boormachine terug en ineens kijk ik dwars door de muur de keuken in. Aan mijn kant het juiste gaatje maar in de keuken was een heel stuk ter grootte van mijn hand uit de muur gebeukt. OMG! Wat nu? Ik wilde perse die plank ophangen dus er moest nog een gaatje in. ongeduldig dat ik ben ook het tweede gat op deze manier geboord met als gevolg twee flinke gaten in de muur van de keuken. Fotootje gemaakt en naar mijn toenmalige vriend toegestuurd... SCHAT! Ik ben aan het klussen! Heb per ongeluk de klopboor gebruikt voor een tussenmuur en nu hebben wij twee kijkgaten. Hij was natuurlijk not amused. Maar ik heb ook wel geleerd dat je beter iets tijdens werktijden kan zeggen, dan zijn ze tenminste een beetje afgekoeld als ze thuis komen en je verteld het dan. Anders krijg je de volle laag in je gezicht. Want als iemand perfectionistisch is dan is hij het wel. Hij kan zo balen als een randje niet goed geplakt is of je per ongeluk een beetje bent uitgeschoten met de verf. Laat staan twee flinke gaten in de muur. De brokken die los kwamen waren nog redelijk intact, dus met wat kit heb ik de brokken terug geplakt. Op feestjes of etentjes deed dit verhaal het natuurlijk erg goed want wij konden de schade nog laten zien aan iedereen. Inmiddels is de muur al opnieuw geschilderd en hangt er een plankje voor. De relatie is al enige tijd voorbij en mijn huis was binnen een maand helemaal naar eigen smaak ingericht en af. Mijn ex vriend daar in tegen woont al bijna anderhalf jaar in zijn nieuwe huis en het is nog lang niet af. Ik bied maandelijks aan om te komen helpen maar ik denk dat hij dit voorval nog niet is vergeten en het stiekem niet meer aandurft met mij...


Deze vrienden denken daar gelukkig anders over, en ben ik de komende maanden vast nog wel even zoet met hier en daar een klus in hun prachtige huis. Ongelukjes liggen nou eenmaal op de loer tijdens het klussen, maar niet bang zijn en gewoon aanpakken. En maak je een fout, jammer dan. Er is altijd wel een oplossing!


Dit is hun voor altijd droomhuis en hoe leuk dat ik ze mag helpen om deze droom te verwezenlijken. Zij blij ik blij.  En als het dan helemaal af is, en wij op zondagmiddag na een lange boswandeling om de openhaard zitten met een heerlijk wijntje,  kunnen wij lachen om die stoomapparaten in een niet geaard stopcontact...

 

 

 

Vond jij dit een leuk verhaal? Laat dan een berichtje achter of deel deze pagina. ;-)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.